fbpx

Barnsley Garden Room

Bespoke Garden Room – Clad in Antique Green Composite

Heritage Garden Studios Logo
Luxury Outdoor Living

Case Study
Mrs & Mrs Gourley

Mr. and Mrs. Gourlay of Barnsley faced a common dilemma: their beautiful new home lacked the necessary space for a home gym, an essential feature for their active lifestyle. With an exquisite view of the fields behind their property, they dreamed of a space that would allow them to enjoy the scenery and maintain their fitness routines. To realise this vision, they enlisted the expertise of Heritage Garden Studios.

Client Needs

Understanding the unique needs of Mr. and Mrs. Gourlay, Heritage Garden Studios set out to design a garden room that was both functional and beautiful. The Gourlays needed a multi-functional space that could serve as a gym while also providing a serene retreat for relaxation and enjoyment of their pastoral surroundings.

The Design and Build

Heritage Garden Studios worked closely with the Gourlays to create a bespoke garden room that met all their specifications:

  • Dimensions and Compliance: The structure measured 2.4 x 3.6 meters with a height of 2.5 meters, complying with permitted development guidelines.
  • Durable Materials: Equipped with a robust EPDM roof and featuring a 500mm overhang to the front elevation for extra protection from the elements.
  • Maximizing Views: Large uPVC cream windows and French doors with gold handles were installed to frame the stunning field views, enhancing the connection to the outdoors.
  • Interior Comfort: The interior was finished with plasterboard and plaster, equipped with modern black matt sockets, switches, downlighters, and an efficient electric heater to ensure comfort throughout the seasons.
  • Exterior Aesthetics: The garden room was clad in antique green composite slats, chosen for their durability and to complement the rural setting.

Landscaping Integration

To seamlessly integrate the garden room into the existing landscape, Heritage Garden Studios installed 55 square meters of teak composite decking, faced with sleepers that matched the garden’s original landscaping style. This not only extended the indoor living space outdoors but also enhanced the usability and aesthetic appeal of the garden.

Sustainable Practice

In a thoughtful nod to sustainability, existing plants were carefully relocated rather than discarded. These plants found new homes in the gardens of community members, reducing waste and fostering a greener environment.

Client Impact

The completion of the garden room has profoundly transformed how the Gourlays interact with their space. It now serves as a private gym where they can exercise while enjoying the view of grazing livestock, a tranquil retreat for relaxation, and a picturesque venue for entertaining guests. The project not only fulfilled their immediate needs but also added significant value to their property.

Conclusion

This project by Heritage Garden Studios not only met the specific needs of Mr. and Mrs. Gourlay but also exemplified how thoughtful design and execution can result in a space that is both functional and harmonious with its environment. The garden room in Barnsley stands as a testament to the studio’s commitment to quality, sustainability, and client satisfaction.

Extra Space for You and Your Family

Garden Studio Features

Composite Slatted Cladding

In Antique Green, non maintenance, and manufactured from recycled materials

Storage Rooms

Bespoke built 5m x 1m storage cupboards to house out door furniture, gardening equipment and logs

SIPS Construction

SIPS walls, floor and Roof. Insulated to the standard of a modern house

Concrete Pile Base

The existing garage concrete pad was retained with the addition of concrete piles to allow damp proof and sufficient ventilation under the building,

Herringbone LVT Flooring

Both modern and functional with waterproof properties.

Double Glazed Doors

Aluminium double glazed doors all round.

Glass Balustrade

A balustrade was necessary as the decking was over 30cm glass was chosen so as not to obstruct the view.

Underfloor Heating

Underfloor heating controlled by digital thermostat

Join other discerning garden room customers and choose from a variety of luxury garden buildings made to the highest standards of construction and design.

We will work closely with you to ensure that you are fully satisfied with the final result. Whether you are looking for a garden studio for work, play, or simply for relaxing, Heritage Garden Studios is a company that you can trust to deliver a high-quality, well-designed, and long-lasting garden studio.

Excellence as Standard

Your Dream Garden Studio Awaits You

The Location

Barnsley is a market town in South Yorkshire, England. It is the main settlement of the Metropolitan Borough of Barnsley and the fourth largest settlement in South Yorkshire. The town’s population was 96,888 in 2021, while the wider borough had a population of 244,600 in the 2021 census. Wikipedia

Heritage Garden Studios Logo

A Company You Can Trust

Heritage Garden Studios is a well-established company that has been in the business of designing and constructing high-quality garden studios for many years. Their reputation has been built on a foundation of providing their customers with excellent service, quality workmanship, and innovative design solutions. They have a team of highly skilled professionals who have extensive experience in the industry, and who are dedicated to ensuring that each project is completed to the highest standards.